Honden hebben een andere manier van afkoelen dan mensen en geven soms slecht aan als ze het te warm hebben.
Een van de bekende manieren is dat een hond hijgt als deze het warm is, maar honden raken hun warmte niet alleen kwijt door te hijgen. Ook hebben ze zweetklieren in hun voetzolen waardoor ze warmte kunnen verliezen. Ook honden kunnen hun huid verbranden, zorg er daarom voor dat je bij witte honden of als je hond kale plekken of dun behaarde plekken heeft dat je de huid insmeert met zonnebrand.
Bescherm zelf je hond, want soms heeft een hond zelf niet door hoe warm het is en gaat deze onverantwoord in de zon liggen. Hou hem daarom op warme dagen op het heetst van de dag binnen en/of in de schaduw.
Je kan je hond helpen door er voor te zorgend dat deze altijd genoeg schaduw en water heeft. Als je hond het warm heeft kan je hem/haar laten zwemmen, maar laat de hond dit uit zich zelf doen en ga niet uitbundig met de bal spelen. Ondanks dat het water koeler is kan de hond door veel spelen met warm weer als nog oververhit raken.
Verder kan je je hond helpen door middel van koelmiddelen voor honden. Er zijn diverse mogelijkheden bijvoorbeeld koelmanden of koelspeeltjes, maar ook zijn er koelhalsbanden of vesten. Zorg ervoor dat je hond zich kan koelen doormiddel van zijn of haar poten en buik koel te houden. Dit kan ook doormiddel van een natte handdoek op de grond te leggen.
Ga je zwemmen met het warme weer hou rekening hou er dan rekening mee dat dit niet in stilstaand water gebeurd. Hier ontwikkeld namelijk snel blauwalg of botulisme. Bekende wateren die je moet ontwijken kan je vinden via www.zwemwater.nl Als je hond per ongeluk een paar druppels van binnen krijgt kunnen ze maag-en darmklachten krijgen of erger (Verlamming of overleiden). Als een hond diarree krijgt met dit warme weer verliest deze extra snel vocht, waardoor de kans op uitdroging groter is.
De hoge temperaturen in de zomer zorgen ervoor dat het asfalt warm wordt. Asfalt wordt sneller warm dan de lucht en daarmee moet je extra rekening houden met je hond.
De temperatuur van het asfalt zal natuurlijk iets verschillen als er wel of geen zon op staat. Weet je niet exact hoe warm het buiten is dan kan je het asfalt, of de stoep testen. Leg je hand, of blote voetzool de stoep of straat wordt voelt dit te warm, dan is het niet verstandig om met de hond te gaan lopen.
Loop als het warmer dan 20 graden is geen uitgebreide wandelingen. Heb je geen tuin waar de hond zijn behoefte kan doen, rij dan waar mogelijk naar een grasveld. Maak de wandeling bij hoge temperaturen niet langer dan 10 minuten en voorkom dat je hond op bestrating of asfalt loopt.
Ook in de auto lopen de temperaturen sneller op dan je zou denken. Laat daarom je hond niet in de auto achter ook niet voor een paar minuten als het warmer dan 20 graden is.
Bij diverse winkels mag je daarom je hond in de warmere dagen mee naar binnen nemen. Bij ons mag je je hond altijd mee naar binnen nemen. Snoepjes staan klaar en je kan je hond ook binnen wegen.
Normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Bij pups kan dit 39.5 graden zijn. Bij een lichaamstemperatuur van 41 graden of hoger is de hond oververhit. Het meten van de temperatuur van een hond doe je altijd rectaal via de anus.
Symptomen van oververhitting zijn: