Maandag t/m zaterdag vanaf 8:15 geopend!

Bouwmarkt Musselkanaal

Al meer dan 55 jaar uw deskundige bouwmarkt!

Vlooienbestrijden

Als je hond of kat last heeft van vlooien is dit vervelend voor je dier. Maar ook voor jezelf. aangezien je er vaak lastig weer vanaf komt. Behalve dat jeukt op de onderrug, buik en liezen en in de halsbandstreek kunnen vlooien ook lintworm overbrengen.

Levenscycles van een vlo

Een vlo heeft 4 verschillende levens stadia. Ieder stadium heeft een andere behandelwijze. In sommige stadia’s zijn ze zelfs niet te bestrijeden. Deze stadia’s lopen allemaal door elkaar heen en daarom is een echte plaag lastig echt te bestrijden dat ze weg blijven. Daarom is het nodig om je woning iedere 3 maanden preventief te behandelen voor 2 jaar als je last gehad hebt van een plaag.

1. Ei

Een volwassen vlo legt een ei. Een vlooien ei is wit en ovaal. De eitjes zijn zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Ze plakken aan de haren vast, maar zullen na een paar uur van de hond of kat afvallen. De meeste bevinden zich daarom in de leefomgeving i.p.v. wat men meestal denkt dat ze zich alleen op het huisdier bevinden.

De meeste ideale omstandigheden voor een ei is als het tussen de 20 en 25 graden is met een luchtvochtigheid van 70%. De ontwikkeling tot het volgende stadia kan binnen een 48 uur maar zal meestal tot 12 dagen duren.

2. Larve

Als een ei uitkomt komt er een larve uit. Dit zijn kleine wormpjes van een 5mm lang. Ze verstoppen zich vaak op donkere plaatsen. En kunnen zich vasthouden met hun beide uiteindes. Ze eten het liefst de ontlasting van je hond of kat.

Ze zijn in dit stadia kwetsbaar en zullen doodgaan bij een te lage luchtvochtigheid of bij een temperatuur boven de 50 graden. Daarom zal je merken dat als de luchtvochtigheid is de zomer laag is de vlo minder aanwezig is. Ze zijn in deze levensfase ongeveer een 15 dagen. Maar bij ongunstige omstandigheden kunnen ze dit tot wel 7 maanden duren.

Heb je meerdere dieren in je huishouden? Behandel dan altijd alle dieren te gelijk.

3. Pop

Eenmaal uitegroeit als larve zullen ze naar de pop stadium over gaan. Als ze in dit stadia zijn zijn ze niet te bestrijden. In gunstige omstandigheden zullen ze binnen 7 dagen uitkomen als volwassen vlo. Dit doen ze pas bij aanwezigheid van de trillingen van een host. Dit verklaart waarom er vaak een plaag onstaat bij het terugkomen na een paar dagen weg.

4 Volwassen Vlo

In dit stadia zijn ze plat. En zijn bijna alleen maar op de host te vinden. Alleen in het volwasen stadia legt een vlo een ei. ze leggen 10 tot een 20 eitjes per dag 10 tot 14 dagen lang.

Behandelen van je hond of kat

Je dier behandel je met vlooien middel. Dit kan met pipeten of een vlooienband. Bij erge vlooienplaag is er ook shampoo of conditioner beschikbaar. Per product verschilt het hoevaak de behandeling herhaald moet worden.

Druppels

Veel gebruikte middel tegen vlooien zijn pipetten in de nek. Deze doden de vlooien doormiddel van een dodelijk vergif dat niet schadelijk is voor de hond of kat. Hou er wel rekening mee dat niet alle druppels even lang werken. Als ze voor hond geschikt zijn ze niet perse ook voor de kat geschikt zijn. En druppels minder lang werken als de hond zwemt of de kat veel buiten in de regen loopt.

Halsband

Tegen vlooien wordt ook gebruik gemaakt van een halsband. Een halsband tegen vlooien werkt vaak voor een langere tijd dan druppels. Wel moet je rekening houden dat het een extra halsband is die je hond of kat om heeft. Beter is het wel als je de vlooienband aanraakt om daarna je eigen handen te wassen voordat je wat anders gaat consumeren.

Shampoo en Conditioner

Bij een hevige vlooienplaag is ook verstandig om je hond of kat te douchen met anit-vlooien shampoo. Ook is er voor de hond of kat die minder graag douched ook een droog conditioner beschikbaar waardoor deze niet onder de douch hoeft.

Let op!

Gebruik nooit meerdere middelen tegelijk! Bij het overgaan op een ander middel of bestrijdingswijze op het dier wees hier allert op tot wanneer de werkende stoffen van het eerder gebruikte product werken.

Dit omdat meerdere middelen elkaar kunnen tegen werken en zo zelfs schadelijk of dodelijk kunnen zijn voor je huisdier

Je huis behandelen

Doordat vlooien in bepaalde stadia niet te bestrijden zijn en 1,5 tot 2 jaar pasief aanwezig kunnen zijn. Moet je bij een aanhoudende of steeds terugkerened plaag in je woning. Gedurende 2 jaar preventief iedere 3 maanden je ruimtes behandelen om er volledig vanaf te komen.

De behandeling van je woning doe je doormiddel van omgevinsspray te spuiten. Deze spuit je op de donkere plaatsen, op plekken waar je dier graag ligt. en op stoffen meubels die niet in de wasmachine. Probeer kleeden, manden of speeltjes die in de wasmachine kunnen boven de 50 graden te wassen.

Helaas kan herbesmetting altijd nog door een bron van buiten af. Controleer daarom je hond of kat regelmatig op aanwezigheid van vooienpoepjes of vlooien. Als er 1 vlo is zullen er nog vele malen meer zijn.