Maandag t/m zaterdag vanaf 8:15 geopend!

Bouwmarkt Musselkanaal

Al meer dan 55 jaar uw deskundige bouwmarkt!

Maandag t/m zaterdag vanaf 8:15 geopend!

Een scheidingswand maken met gipsplaat.

Een scheidingswand maken met gipsplaat.

Dit is een klus die iedere enigszins gevorderde klusser kan doen. Een goede basis is van belang. Dus zorg dat de ondergrond stevig genoeg is om de wand te kunnen dragen. Bedenk ook goed waarvoor u de wand gaat gebruiken. Is het bijvoorbeeld een ruimte die geluidswerend moet zijn? Dan volstaat een standaard opgebouwde gipswand niet. Veel geluid dat naar de naaste gelegen ruimte gaat is namelijk contactgeluid. U dient dan ook te zorgen dat tussen het regelwerk en de vloer en plafond dempend materiaal wordt geplaatst. Wij gaan in onze situatie uit van een wandje tussen 2 slaapkamers.

Het regelwerk plaatsen.

Bij het gebruik van de standaard gipsplaat van 9,5MM dik en 60Cm breed dien de regels h.o.h. (Hart op hart, dus het midden van de ene regel tot op het midden van de volgende regel moet 30CM zijn) . We gebruiken als regelwerk voor de wand ruw vure 47x69MM. Plaats eerst een regel tegen het plafond. Leg recht er onder een regel op de vloer(nog niet vast maken. Plaats de eerste regel tegen de bestaande muur met schroeven (en pluggen bij een stenen wand) en waterpas. Je hebt dan tevens de onderste regel dan ook loodrecht onder die van het plafond. Plaats de volgende regel, zorg dat het hart van die regel op 30CM uit de muur zit (waterpas). Plaats dan de volgende regel op 30CM h.o.h van de tweede regel. En zo ga je verder tot je de overkant van de kamer hebt bereikt. De regel op de vloer zet je vast met schroeven (op hout) of nagelpluggen (op steen en beton).

Elektriciteit in de wand.

Zorg dat je een schema maakt van waar je stopcontacten en schakelaars wilt voor de ruimtes. Nu je de regels hebt geplaatst ga je dus aan de slag met de stroomleidingen en kun je die te samen met de inbouwdozen op het regelwerk vast zetten.

Afwerking.

Alle schroefgaten en naden kunnen nu simpel en vlak gevuld worden met Knauf Renoband. Dit is een lichtgewicht vulmiddel dat in 1 maal aangebracht kan worden, het krimpt niet na. Na het vullen kan het eventueel uitstekende vulmiddel met een schuurpapier verwijderd worden. Hierna kan de wand afgewerkt worden met latex, behang of een ander wandafwerking.

Gipsplaten plaatsen.

Nu kunt u beginnen met het plaatsen van gipsplaten, hou hierbij wel rekening met de reeds geplaatste inbouwdozen, zorg dat u die uitsnijdt. Om een gipsplaat op lengte te maken gebruikt u een goed stevig universeelmes. Leg de plaat op een vlakke ondergrond en snij de plaat aan de voorzijde 1 keer goed in (gebruik een latje als geleider voor een rechte lijn) Til de plaat op zijn zijkant en knik deze vervolgens naar de achterzijde. Snijdt nu met de mes de achterzijde door, en klaar. Gaten voor de dozen kun je er prima inboren met een gatenzaag. Ef de platen vervolgens op alle regels vast met gipsplaatschroeven.