Maandag t/m zaterdag vanaf 8:15 geopend!

Bouwmarkt Musselkanaal

Al meer dan 55 jaar uw deskundige bouwmarkt!

Egel en eekhoorn voeding

Heb je eekhoorns of egels in je tuin die je graag wilt helpen? Of heb je ze juist als huisdier? Bij ons kan je voeding halen voor egels en eekhoorns. Zodat ze geen honger krijgen.

Een egel als huisdier

In nederland is er maar een soort egel die je als huisdier mag houden. Als je een Afrikaanse witbuikegel wilt houden als huisdier dan is het belangrijk dat je een goed hok hebt, deze goed ingericht hebt en de juiste voeding voor je egel hebt.

Het verblijf

Maar 1 per verblijf. Egels zijn solitair en houden niet van soortgenoten. Wil je echt graag twee kies dan twee vrouwtjes want mannelijke egels zullen eerder ruzie krijgen.

Zorg dat de temperatuur in het hok tussen de 15 en 30 graden blijft. Onder de 15 zullen ze in winterslaap gaan en boven de 30 raken ze oververhit van.

Het hok van de egel moet minimaal 100 cm bij 50 cm zijn. Er moet voldoende ventilatie zijn en er moeten gladde wanden zijn zodat de egel niet kan klimmen. Het hok van de egel mag daarnaast nooit op de tocht staan. In het hok moet een warmtelamp staan om de temperatuur te reguleren en er moet voldoende licht zijn.  

De egel heeft tussen de 12 en 14 uur licht nodig en het moet minstens 10 tot 12 uur donker zijn. Om een goede lichtcyclus te creëren voor de egel kun je dus het beste lampen aanschaffen. 

De beste bodem bedekking voor egels zijn beukenhout snippers. In het hok moet ook een schuilplaats zijn. Deze hoeft niet heel groot, maar zorg er wel voor dat een egel zich hier makkelijk in kan bewegen.

De voeding

Behalve egelvoer houdt de egel ook van sprinkhanen, meelwormen en fruit. Geef de egel echter nooit melkproducten, want ze zijn namelijk lactose intolerant en krijgen hier dus diarree van. Ook pinda’s zijn niet geschikt voor egels, deze kunnen giftige stoffen afgeven die de lever aan kunnen tasten. 

Schoonmaken

Het hok van een egel moet regelmatig schoongemaakt worden en elke dag moet de egel vers water en eten krijgen.

Ook moet de egel zelf ook regelmatig schoongemaakt worden. Je kan een egel wassen met kittenshampoo in een teiltje met warm water wassen. Gebruik een tandenborstel om zelf niet door de stekels gestoken te worden. Zorg dat de egel met zijn hoofdje boven het water uitkomt en dat je een handdoek op de ondergrond legt zodat de egel niet uitglijdt.   Zorg altijd dat je de egel goed droog maakt voordat je hem/haar in het hok terug stopt zodat ie niet ziek wordt

Een eekhoorn als huisdier

Eekhoorns zijn leuke actieve dieren. In Nederland mag je ze ook als huisdier houden.

Het verblijf

Ook een eekhoorn is een solitair dier. Het beste kan je ze daarom alleen in een hok plaatsen. Ze hebben minimaal een hok van 80 x 50 x 120 cm nodig. Groter is altijd beter dan kan je eekhoorn meer en verschillend gedrag beter kwijt.

De bodem van het verblijf kan je bedekken met hooi, hennep, vlas of houtsnippers. Gescheurd papier kan dienen als nestmateriaal in de nestkast. Eekhoorns zijn erg propere dieren die één plaats in hun verblijf uitkiezen om hun behoefte te doen. Dat gedrag maakt het eenvoudiger om het verblijf dagelijks schoon te maken.

Verder moet er in het verblijf schuilplekken aanwezig zijn. Bijvoorbeeld tunnels. Minimaal 1 nestkast per eekhoorn. Stevige takken en touwen om in te klimmen. Voederplatform op hoogte en een drinkfles

Voeding

Dagelijks voerNiet voeren
50% eekhoornvoer + noten en zaden of basismengeling van granen, zaden en notenMelk, kaas
30% groenten: wortels, zoete aardappel, tomaat, sla, kruiden en grassen…Snoeisel van taxusbladeren of andere giftige planten
10% fruit: appel, peer, banaan, kersen, perzik…Zaden en pitten van fruit
10% dierlijk: honden- of kattenvoer, insecten, meelwormen, slakken…Pas op met rattenvergif en slakken die gif gegeten hebben!
Calciumbron: sepia 
Knaagmateriaal: wilgen-, hazelaar- of onbespoten fruitboomtakken