Maandag t/m zaterdag vanaf 8:15 geopend!

Bouwmarkt Musselkanaal

Al meer dan 55 jaar uw deskundige bouwmarkt!

Rook en koolmonoxidemelders

Rook- en koolmonoxidemelders plaatsen

Rookmelders waarschuwen u bij brand. Plaats daarom rookmelders in uw huis. Zorg ervoor dat u en uw huisgenoten de rookmelder goed kunnen horen, ook als u slaapt. Let op: want als u slaapt, ruikt u niets. Een rookmelder kan daarom uw leven redden! Rook stijgt omhoog. Daarom hangt u een rookmelder altijd op aan het plafond.

Waar in huis moet ik rookmelders ophangen?

Hang rookmelders op in iedere ruimte waar slaapkamer(s) op uitkomen. Denk aan de hal, gang en overloop. Voor maximale beveiliging hangt u een rookmelder op in iedere ruimte waar regelmatig iemand is, waar elektrische apparaten staan en waar u doorheen moet als u uw huis moet verlaten.

Waar moet ik geen rookmelders ophangen?

Op sommige plekken in huis kunt u beter geen rookmelder ophangen:

  • In de keuken en in badkamer kunnen stoom en vocht ervoor zorgen dat de rookmelder afgaat.
  • In de garage kan de rookmelder afgaan door uitlaatgassen.
  • Bij een ventilatieopening, mechanische ventilator en boven verwarmingstoestellen en radiatoren kunnen rookdeeltjes de rookmelder niet bereiken. Dit komt door luchtstromingen.
  • Dichtbij een lamp raakt de rookmelder vervuild door stof. Hang een rookmelder daarom minimaal 30 cm van een lamp.

Koolmonoxidemelder plaatsen

Voor het verwarmen van uw huis en voor het warmwatergebruik wordt gas verbrand. Daarvoor is zuurstof nodig. Als er te weinig zuurstof is, kan het gas niet volledig verbranden en ontstaat koolmonoxide. Dit is een gevaarlijk en niet te ruiken gas.

Af en toe kunt u in de krant lezen dat er mensen aan overleden zijn. Gelukkig bestaan er voor verwarmingstoestellen in Nederland zeer strenge veiligheidseisen. Toch moet u alert zijn op mogelijke gevaren.

Zo bereidt u zich voor

Plaats in alle slaapkamers een koolmonoxidemelder. Deze melder gaat af als de hoeveelheid koolmonoxide in de ruimte te hoog dreigt te worden.

Zo kunt u het voorkomen

Zorg ervoor dat er altijd verse lucht uw huis binnen kan stromen. Juist als het buiten koud is en de verwarming aan staat. Laat de mechanische ventilatie dus aan staan en houd ventilatiegaten en –roosters open! Laat uw gasapparatuur jaarlijks controleren door een erkend installateur. Zo is de kans op een defect kleiner. Ga niet zelf veranderingen aanbrengen in het gasleidingsysteem, maar schakel een vakman in. Heeft u een schoorsteen? Laat deze dan elk jaar vegen om verstopping te voorkomen. Bij een verstopte schoorsteen kunnen verbrandingsgassen namelijk terugslaan in de kamer. Ook kan een verstopte schoorsteen brand veroorzaken.

Zo wordt u gewaarschuwd

Koolmonoxide ruikt en proeft u niet. Er zijn wel enkele kleine aanwijzingen dat er te weinig zuurstof is voor de gasverbranding en er dus koolmonoxide vrijkomt. Gasvlammen gaan oranje branden in plaats van blauw. Ze branden hoger dan normaal. Door het vrijkomende vocht beslaan de ramen.

Koolmonoxidevergiftiging wordt vaak omschreven als klachten die horen bij een beginnende griep; lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voelt u zich verward en/of slaperig en krijgt u een versnelde hartslag.

Dit moet u doen

  • Zet alle ramen en deuren open. Er moet zo snel mogelijk zuurstof binnenstromen.
  • Sluit de gastoevoer af.
  • Ga naar buiten.
  • Bel 112 voor hulp.